voor mkb'ers en zzp'ers

7 tips voor het afsluiten van je boekjaar

Het is weer die tijd van het jaar. Het einde van het fiscaal jaar nadert. Nu is het maken van een jaarrekening niet verplicht voor ondernemers met een eenmanszaak of VoF, maar het is wél handig ter voorbereiding op je aangifte inkomstenbelasting volgend jaar én het is fijn te weten hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat. 
 
Dus... ben jij zzp' er of mkb'er dan hebben wij 7 tips om het boekjaar 2022 goed af te sluiten en 2023 fris te beginnen. 

 

Tip 1 - Check alle inkoopfacturen en verkoopfacturen 

Controleer of je alle inkoopfacturen hebt verwerkt en of je alle verkoopfacturen hebt gemaakt én verzonden. Staan er nog onbetaalde facturen open? Zorg ervoor dat die vóór het einde van het boekjaar op de juiste manier zijn verwerkt.  

Facturen over werkzaamheden in 2022, gefactureerd en betaald in 2022. 
-> boeken in 2022 

Facturen over werkzaamheden in 2022, gefactureerd in 2022 en betaald in 2023. 
-> boeken in 2022 

Facturen over werkzaamheden in 2022, gefactureerd in 2023 en betaald in 2023. 
-> omzet boeken in 2022  
-> btw boeken in 2023 
 

Ps: Ben je klant bij Acount? Dan doen wij dit ook voor je! 
 

Tip 2 - Tel je voorraad 

Heb je een voorraad? Dan is 31 december het perfecte moment om je voorraad te tellen. Je moet namelijk een financiële waarde koppelen aan je voorraad en dit opgeven op je balans onder het kopje ‘voorraad’. Je kunt je voorraad handmatig tellen en bijhouden in Excel óf je gebruikt hiervoor speciale voorraadbeheersoftware. 
 

Tip 3 - Maak een overzicht van je banksaldi 

Zorg ervoor dat je weet hoeveel geld er op elke bankrekening staat. Dit geeft je inzicht in de totale financiële situatie van je bedrijf en maakt het makkelijker om het boekjaar goed af te sluiten. Heb je als privépersoon meer dan 50.000 euro (of meer dan 100.000 euro met je fiscale partner)? Dan moet je vermogensbelasting betalen en heb je ook de begin- en eindsaldi van je persoonlijke bankrekeningen nodig. 
 
Ps: Ben je klant bij Acount? Dan doen wij dit ook voor je! 
 

Tip 4 - Check alle bank- en kastransacties 

Als je het boekjaar wilt afsluiten, is het belangrijk om alle bank- en kastransacties te checken. Dit betekent dat je alle uitgaven en inkomsten moet controleren. Als je iets bent vergeten, kan dit invloed hebben op de cijfers van je bedrijf. 
 

Tip 5 - Zorg dat je urenregistratie klopt 

Om aanspraak te kunnen maken op bepaalde ondernemersaftrekken moet je je uren bijhouden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Check daarom op het einde van het jaar je urenregistratie nog eens en zorg dat je minimaal 1225 gewerkte uren hebt geregistreerd. 

 
Tip 6 - Lever alles aan bij je accountant of administratiekantoor 

Zeker weten dat je administratie klopt? Zorg dat je accountant of administratiekantoor in ieder geval alle onderstaande zaken heeft: 

 • Alle bonnen, inkoopfacturen en verkoopfacturen 
 • Overzicht van de zakelijke kilometers (indien je auto niet zakelijk geregistreerd is) 
 • Overzicht van de investeringen (van meer dan 450 euro per stuk) die je hebt gedaan 
 • Jaaroverzicht van je hypotheek en WOZ-waarde (alleen als je een eigen woning hebt). 
 • Jaaropgaven van je werkgever(s) als je ook in loondienst hebt gewerkt 
 • Overzicht van de kosten voor verzekeringen zoals bijvoorbeeld AOV, bedrijfsaansprakelijkheid 
 • Jaaroverzicht van de niet-vergoede zorgkosten 
 • Urenregistratie 
 • Overzicht van lijfrenteverzekeringen of bankspaarproducten in verband met toename of afname Oudedagsreserve 
   

Tip 7 - Maak de definitieve btw-berekening over 2022 

Uiterlijk 1 februari 2023 moet je de definitieve btw-aangifte doen voor het boekjaar 2022. Dit doe je via Mijn Belastingdienst. Om de definitieve btw-berekening te maken, heb je dus twee dingen nodig: je totale omzet uit 2022 en het juiste btw-tarief. Als je niet zeker weet welk tarief op jou van toepassing is, kun je terecht op de website van de Belastingdienst. 
 

Heb je vragen over het afsluiten van het boekjaar?  

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het afsluiten van jouw fiscaal jaar? Neem gerust contact op via info@acount.nl of 0492-218 970. Ook als je nog geen klant van ons bent, helpen we je graag!