Uitleg

Alles over de btw-aangifte 2023

Als je ondernemer bent volgens de Belastingdienst, moet je ieder kwartaal aangifte doen van jouw omzetbelasting (BTW). Waarschijnlijk is het doen van de btw-aangifte niet je meest favoriete bezigheid. Het kost veel tijd én het is belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Daarom leggen we in dit artikel de basisbeginselen van de btw-aangifte voor zzp'ers en mkb'ers in 2023 uit. 

 

Wat is omzetbelasting?

Omzetbelasting, ook wel btw genoemd, is een indirecte belasting die wordt geheven op de verkoop van goederen en diensten in Nederland. Btw wordt ingehouden door de verkoper en afgedragen aan de belastingdienst.

 

Welke btw-tarieven worden gehanteerd?

In Nederland zijn er drie verschillende tarieven voor omzetbelasting:

 • 21% (hoogtarief)
  Voor bijna alle producten en diensten, bijvoorbeeld meubels, kleding en elektronica.
 • 9% (laagtarief)
  Voor bijvoorbeeld voedsel en geneesmiddelen maar ook bepaalde diensten zoals een fietsreparatie, bouwwerkzaamheden, een knipbeurt bij de kapper en schoonmaakdiensten. Bekijk hier welke producten en diensten die onder het laagtarief vallen, volgens de Belastingdienst.
 • 0% (nultarief)
  Voor exportgoederen en diensten die naar het buitenland gaan (dit geldt alleen voor ondernemers, niet voor particulieren). Denk aan visvangst, (installatie van) zonnepanelen, et cetera. Bekijk hier alle producten en diensten die onder het nultarief vallen.

Maar let op, er zijn heel veel uitzonderingen en bijzondere regels. Check dus altijd goed of je het juiste tarief toepast zodat je tot een juiste btw-aangifte komt.

Tip! Twijfel je of je het juiste btw-tarief toepast? Neem even contact met ons op!
 

Hoe registreer je de btw in de boekhouding?

In de boekhouding registreer je de btw op verschillende manieren. Welke methode je moet hanteren, hangt af van verschillende factoren. Om de btw te registreren in de boekhouding, moet je de volgende informatie verzamelen:

 • Facturen van aankopen met btw;
 • Facturen van verkopen aan klanten met btw;
 • Bankafschriften met betalingen van/aan leveranciers/klanten.

De meeste boekhoudsoftware houdt automatisch de btw voor je bij wanneer je een inkoop- of verkoopfactuur boekt (mits je alles goed hebt ingesteld). Maar deze software kent de uitzonderingen en bijzondere regels niet. Zo mag je geen btw aftrekken over:

 • privéaankopen
 • uitgaven die je maakt voor vrijgestelde omzet
 • eten en drinken in de horeca
 • personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken (van meer dan € 227 per persoon per jaar)

Maar ook op deze regels zijn weer uitzonderingen van toepassing, verdiep je hier dus goed in!

 

Wanneer moet de aangifte en betaling van de omzetbelasting binnen zijn?

Je doet ieder kwartaal je btw-aangifte. Na de afloop van ieder kwartaal heb 1 maand om de aangifte incl. betaling te doen. Let wel, de betaling moet dan binnen zijn bij de Belastingdienst. Soms kan het even duren voordat je bank een betaling daadwerkelijk doorvoert. Betalingen moet in ieder geval binnen zijn voor de volgende data:

Periode

Deadline aangifte en betaling omzetbelasting 2023

1e kwartaal

30 april 2023
2e kwartaal 31 juli 2023
3e kwartaal 31 oktober 2023
4e kwartaal 31 januari 2024

 

Uitstel aanvragen btw-aangifte 2023

Het is belangrijk om op tijd je aangifte en betaling te doen. Doe je dat niet, dan is er sprake van betaalverzuim en riskeer je een naheffingsaanslag met een boete van 3% van het nog openstaande bedrag met een maximum van €5.514,-.

Alleen in geval van een ernstige calamiteit kun je uitstel aanvragen bij een belastingkantoor in jouw regio.

 

Ben je klant bij Acount?

Dan regelen we dit natuurlijk allemaal voor je. Ieder kwartaal! Wij checken jouw boekhouding en doen de btw-aangifte. Jij hoeft alleen de verschuldigde btw over te maken naar de Belastingdienst. Dat is alles. 

 

Heb je vragen over de btw-aangifte 2023?  

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het doen van je btw-aangifte in 2023, of kun je hier wel wat professionele hulp bij gebruiken? Neem gerust contact op via info@acount.nl of 0492-218 970. Ook als je nog geen klant van ons bent, helpen we je graag!