Alles over de zelfstandigenaftrek
Antwoord op de 5 meest gestelde vragen

Alles over de zelfstandigenaftrek

Antwoord op de 5 meest gestelde vragen

Wanneer je net begint met ondernemen, zijn er verschillende aftrekposten waar je gebruik van kan maken. Eén daarvan is de zelfstandigenaftrek. In dit artikel lees je alles over wat de zelfstandigenaftrek inhoudt en hoe je ervoor in aanmerking komt! 

 

Wat is de zelfstandigenaftrek? 

De zelfstandigenaftrek is een fiscale aftrek voor ondernemers en freelancers. Het is een vast bedrag dat je van je winst mag aftrekken waardoor je onder aan de streep minder belasting betaalt, mits je aan de voorwaarden voldoet. 

 

Voor wie is de zelfstandigenaftrek? 

De zelfstandigenaftrek is bedoeld voor alle zelfstandigen in Nederland die in een eigen onderneming werken en minimaal 1225 uur per jaar werken. 

 

Hoeveel is de zelfstandigenaftrek in 2023? 

De zelfstandigenaftrek voor 2023 is vastgesteld op €5030. Dat is €1280 minder dan in 2022, toen mocht je namelijk nog €6310 aftrekken van je winst. De reden dat de zelfstandigenaftrek in 2023 een stuk lager is, is omdat de overheid het bedrag gefaseerd wil terugbrengen naar een bedrag van €900 in 2027. Op deze manier hoopt de overheid het verschil tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen. De MKB winstvrijstelling blijft gelukkig wel bestaan. Ook dit is een flinke aftrekpost, namelijk 14% van je winst. 
 

Jaar Bedrag zelfstandigenaftrek 
2021 € 6.670
2022 € 6.310 
2023 € 5.030 
2024 € 3.750 
2025 € 2.470 
2026 € 1.200 
2027 € 900 

 

Wat zijn de voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek? 

Om in aanmerking te komen voor de volledige zelfstandigenaftrek moet je aan 4 criteria voldoen: 

  • je bent eigen ondernemer (voor medegerechtigden geldt de aftrek niet). 
  • je werkt minimaal 1225 uur per jaar werken aan je bedrijf. Dit betekent dat je ongeveer 24 uur per week moet werken. Zowel declarabele als niet-declarabele uren tellen mee voor het urencriterium. 
  • je hebt aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt. Ben je wel AOW-gerechtigd? Dan ontvang je 50% van de totale zelfstandigenaftrek. 
  • je winst is hoger dan het bedrag van de zelfstandigenaftrek. Tenzij je ook in aanmerking komt voor de startersaftrek. Hoe dat precies werkt lees je hier op de website van de Belastingdienst, onder het kopje Startersaftrek. 

 

Hoe vraag je de zelfstandigenaftrek aan? 

Je hoeft de zelfstandigenaftrek niet apart aan te vragen. Wanneer je de aangifte inkomstenbelasting doet, krijg je een aantal vragen op het scherm 'Ondernemersaftrek' die bepalen of je wel of niet recht hebt op de zelfstandigenaftrek. Voldoe je aan de criteria? Dan wordt de aftrek automatisch verrekend. Wanneer je klant bent bij ACOUNT regelen we dit natuurlijk voor je! 

 

Heb je vragen over de zelfstandigenaftrek? 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de zelfstandigenaftrek? Neem gerust contact op via info@acount.nl of 0492-218 970. Ook als je nog geen klant van ons bent, helpen we je graag!