7 vragen over het nieuwe btw-id
Hier leest u de antwoorden

In oktober 2019 ontvingen bijna 1.3 miljoen eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer. In dat nummer is het burgerservicenummer (BSN) niet meer verwerkt. Het btw-id is nu alleen nog naar het bedrijf te herleiden. Zo is de privacy van ondernemers beter gewaarborgd, dat schrijft de Belastingdienst.

Het nieuwe btw-id is een persoonlijk, uniek nummer en bestaat net als nu uit: NL – 9 cijfers – B – 2 cijfers. Het verschil is dat de 9 cijfers niet langer gerelateerd zijn aan het BSN en het controlenummer na de B een willekeurig getal is. In dit artikel beantwoorden we … vragen over dit nieuwe btw-nummer.

1.  Vanaf wanneer moet u het nieuwe btw-id gebruiken?

Het btw-id moet u vanaf 1 januari 2020 op facturen, website en in het contact met klanten en leveranciers gebruiken. Ook de aanpassing van het nummer in bepaalde software is nodig.

2.  Blijft u het huidige btw-nummer ook gebruiken?

Ja. Het huidige BSN-gerelateerde omzetbelastingnummer (ob-nummer) blijft u gebruiken voor contact met de Belastingdienst rond de afhandeling van de omzetbelasting. Het ob-nummer is terug te zien op het portaal waar de btw-aangifte wordt gedaan. En het staat bovendien nog in brieven over de omzetbelasting die u van de Belastingdienst ontvangt.

3.  Waarvoor dient het btw-id?

Het btw-id identificeert u als btw-plichtig ondernemer. Het geeft aan dat er btw in rekening gebracht mag worden. Ook gebruiken uw klanten het btw-id om met de EU-zoekmachine VIES na te gaan of uw bedrijf ingeschreven is voor handelstransacties met bedrijven in andere EU-landen. Het huidige btw-id staat vanaf 1 januari 2020 niet meer in VIES. Uw onderneming is vanaf die datum onder het nieuwe btw-id te vinden. Voor de Belastingdienst is de historische data wel zichtbaar in VIES.

Leveranciers gebruiken uw btw-id in hun administratie om er zeker van te zijn dat u een btw-plichtige ondernemer bent. Leveranciers kunnen het btw-id bijvoorbeeld gebruiken om btw aan u te verleggen.

4.  Hoe zit het met facturen in 2020 voor prestaties in 2019?

Als u als eenmanszaak intracommunautair inkoopt en verwerft, dan moet vanaf 1 januari 2020 de buitenlandse leverancier uw btw-id op zijn factuur vermelden. Krijgt u in 2020 een factuur voor prestaties die de EU-leverancier al in 2019 heeft verricht? En staat op deze factuur toch het ob-nummer? Dan hoeft u de leverancier niet te vragen om een factuur met het nieuwe btw-id.

5.  Geldt het nieuwe btw-id ook voor MOSS?

Ook in de regeling Mini One Stop Shop (MOSS) moet u vanaf 1 januari 2020 het btw-id gebruiken. Hierover krijgt u 2 brieven, eerst een afmeldingsbrief en vervolgens een aanmeldingsbrief. Dit betekent echter niet dat u af-, en later weer aangemeld bent voor de MOSS-regeling. U krijgt deze brieven, omdat de Belastingdienst het btw-id voor de MOSS aanpast.

6.  Is het btw-id ook nodig voor de aankoop zonnepanelen?

Heeft u bij de aankoop van zonnepanelen een btw-nummer ontvangen? En aangifte gedaan, omdat u de btw terug ontvangt? Het nieuwe btw-id is dan niet nodig, omdat u niet factureert en geen aangifte omzetbelasting meer doet. Als u het btw-id in de toekomst wel nodig heeft, omdat u btw-belaste leveringen of diensten gaat verrichten, dan kunt u hier contact over opnemen met de fiscus.

7.  U bent vrijgesteld ondernemer of aangemeld voor de nieuwe KOR, maar u heeft wel een btw-id ontvangen, hoe zit dat?

Ondernemers die vrijgesteld zijn van btw of gebruik maken van de nieuwe KOR hebben in het verleden een btw-nummer ontvangen. Dat is de reden dat zij nu ook dit nieuwe btw-id ontvangen. U hoeft hier niets mee te doen, behalve de brief met het btw-id goed bewaren, mocht u dit in de toekomst nodig hebben.

Bron: Belastingdienst